uklanjanje šišmiša iz kuće

Kako izbaciti šišmiša iz kuće?

Zamislite mirnu večer kod kuće, kada iznenada čujete nepogrešiv lepet krila. Podignete pogled i vidite ga: šišmiš se našao u vašem životnom prostoru. To je trenutak od kojeg vam može proći jeza, ali ne bojte se. Šišmiši možda imaju jezivu reputaciju, ali više su zainteresirani da pronađu put natrag nego da nanose štetu. U ovom ćemo vas članku voditi kroz postupak sigurnog i humanog uklanjanja šišmiša iz vašeg doma i osiguravanja da ostanu tamo gdje im je mjesto – u divljini. Usput ćemo razriješiti uobičajene mitove o šišmišima, istražiti preventivne mjere i čak razgovarati pokriva li osiguranje vašeg doma sva neočekivana iznenađenja povezana sa šišmišima. Uronimo i naučimo kako mirno živjeti s ovim fascinantnim i bitnim stvorenjima noći.

Borba protiv šišmiša u vašem domu

Kada otkrijete šišmiša u svom domu, prvi korak je da ostanete mirni i osigurate svoju sigurnost. Šišmiši obično nisu agresivni, ali je ključno zaštititi sebe i svoju obitelj. Evo što trebate učiniti:

 • Zaštitna oprema Prije nego što pokušate izvaditi palicu, nosite zaštitnu opremu kao što je odjeća dugih rukava, hlače i debele rukavice kako biste smanjili rizik od ugriza ili ogrebotina.
 • Očistite sobu Zaštitite članove svoje obitelji i kućne ljubimce tako što ćete ih ukloniti iz sobe u kojoj se nalazi šišmiš. To će spriječiti bilo kakve smetnje i smanjiti razinu stresa šišmiša.
 • Potaknite izlaz Olakšajte šišmišu da sam pronađe put van. Širom otvorite prozore i vrata koja vode van i ugasite vanjska svjetla u blizini ovih izlaza. Prigušivanje svjetla u unutrašnjosti može pomoći u smirivanju šišmiša, ali pazite da ih ne isključite ako će to otežati praćenje šišmiša.
 • Razumijevanje ponašanja šišmiša Šišmiši obično lete u obliku slova U, držeći se više u blizini zidova i spuštajući se niže u sredini sobe. Ostanite blizu zidova i mirno pričekajte da šišmiš izađe, što se obično događa u roku od nekoliko minuta.

Hvatanje nepokretnih šišmiša

Iako će mnogi šišmiši sami pronaći izlaz, neki mogu ostati nepomični, sjediti na zidovima, zavjesama ili visokim mjestima u sobi. Ako je šišmiš prestao letjeti i čini se da je malo vjerojatno da će sam pronaći izlaz, evo kako ga sigurno uhvatiti:

 • Zaštitite se Provjerite nosite li preporučenu zaštitnu opremu: rukavice, odjeću dugih rukava i hlače. Nikada ne pokušavajte uhvatiti šišmiša golim rukama.
 • Korištenje metle Nježno pružite šišmišu dršku metle. Šišmiši se često instinktivno drže za njega, što vam omogućuje da ih nosite van.
 • Korištenje spremnika Ako šišmiš ne reagira na metodu metle ili se nalazi na teškom mjestu, upotrijebite plastični spremnik ili kartonsku kutiju da ga nježno uhvatite u zamku. Gurnite komad kartona ispod spremnika kako biste sigurno držali palicu.
 • Sigurno pustite Nakon što ste uhvatili šišmiša, pustite ga na otvorenom, po mogućnosti u blizini stabla ili okomite površine, jer šišmiši ne mogu poletjeti s tla.

Pozovite stručnjaka za uklanjanje šišmiša

Ako ne možete ukloniti šišmiša gore navedenim metodama ili se osjećate nelagodno pri tome, savjetuje se da kontaktirate stručnjaka za kontrolu životinja. Stručnjaci mogu sigurno i humano ukloniti šišmiša iz vašeg doma, osiguravajući i vašu sigurnost i dobrobit šišmiša. Ovo je osobito važno ako se šišmiš čini ozlijeđenim ili nespremnim za suradnju.

Ako je šišmiš ugrizao nekoga u vašem kućanstvu, odmah potražite liječničku pomoć i kontaktirajte lokalni ured za kontrolu životinja. Ključno je šišmiša testirati na bjesnoću, iako je rizik nizak.

Spriječite nove invazije

Nakon što šišmiš sigurno izađe iz vašeg doma, bitno je poduzeti korake za sprječavanje budućih invazija šišmiša. Većina šišmiša ulazi u domove slučajno, često kroz male otvore. Evo što možete učiniti:

 • Zatvorite otvore Koristite brtvilo da ispunite sve otvore veće od četvrtine inča puta pola inča. Provjerite ima li na vanjštini vašeg doma praznina ili pukotina koje bi šišmiši mogli iskoristiti za ulazak.
 • Instalirajte zaštitne mjere Instalirajte prozorske mreže, štitnike za dimnjake i štitnike za propuh ispod vrata kako biste blokirali potencijalne ulazne točke.
 • Provjerite zatvarače vrata Uvjerite se da su sva vrata, posebno ona koja vode na tavane i puzave prostore, dobro zatvorena kako biste spriječili ulazak šišmiša.
 • Koristite vanjske barijere Pokrijte vanjske ulazne točke plastičnom folijom ili mrežom. Oni omogućuju šišmišima izlazak, ali sprječavaju ponovni ulazak.

Postavljanje kućice za šišmiše

Iako možda ne želite šišmiše u svom životnom prostoru, možete podržati ova korisna stvorenja postavljanjem kućice za šišmiše na svom imanju. Evo kako:

 • Prednosti kućica za šišmiše Kuće za šišmiše pružaju sigurno utočište za šišmiše dok ih drže izvan vašeg doma. Šišmiši pomažu u kontroli populacije insekata, što ih čini vrijednim saveznicima u kontroli štetočina.
 • Dizajn i smještaj Kada postavljate kućicu za šišmiše, osigurajte da zadovoljava specifične kriterije dizajna, kao što su otvoreno dno i uski stambeni prostori. Kuća bi trebala biti visoka najmanje 24 inča i široka 16 inča. Stavite ga na mjesto gdje mu šišmiši mogu lako pristupiti.

Razbijanje uobičajenih mitova o šišmišima

Bitno je to riješiti uobičajene zablude o šišmišima, kao što je njihova povezanost s bjesnoćom i agresijom. U stvarnosti, šišmiši nisu tako opasni kao što njihova reputacija sugerira. Manje od 1 posto šišmiša nosi bjesnoću i malo je vjerojatno da će naštetiti ljudima ako ih se ne uznemirava.

Šišmiši u vašem domu mogu uzrokovati probleme poput neugodnih mirisa i mrlja. Međutim, manje je vjerojatno da će uzrokovati strukturna oštećenja grickanjem ili žvakanjem, kao što bi to mogli učiniti neki drugi štetnici. Bilo bi dobro provjeriti kod pružatelja osiguranja vašeg doma je li pokrivena šteta uzrokovana šišmišima ili je potrebno dodatno osiguranje povezano s štetočinama.

Susret sa šišmišom u vašem domu može biti uznemirujući, ali uz pravi pristup možete sigurno i humano ukloniti šišmiša i spriječiti buduće invazije. Zapamtite važnost šišmiša u našem ekosustavu i razmislite o postavljanju kuće za šišmiše kako biste podržali njihove napore za očuvanje. Suživotom s ovim vrijednim stvorenjima možemo osigurati zdravije i uravnoteženije okruženje za sve.