treba li gasiti bojler noću

Gasite li bojler po noći? Vjerojatno gubite novac

Dok sunce zalazi i vanjske temperature padaju, pitanje treba li noću isključiti bojler ili ga pustiti da radi nastavlja zbunjivati vlasnike kuća koji traže ravnotežu između udobnosti i ekonomičnosti. To je uobičajena zagonetka, vođena željom da se uštedi na troškovima grijanja, a da se istovremeno osigura ugodan san.

Obrazloženje za gašenje bojlera noću je relativno jednostavno. Kada ste udobno ušuškani u krevetu, čak i usred zime, toplina vašeg doma može ostati, posebno ako imate pristojnu izolaciju i ako su vam prozori s dvostrukim staklima čvrsto zatvoreni. Ideja je da, budući da nećete koristiti toplu vodu dok spavate, ima smisla isključiti bojler. Ova ideja je još uvjerljivija tijekom ljetnih mjeseci kada je grijanje nepotrebno.

Kotlovi, posebno kombinirani bojleri, povremeno se uključuju noću kako bi njihovi unutarnji izmjenjivači topline bili topli, osiguravajući trenutnu toplu vodu kada je to potrebno. Međutim, za one koji se primarno oslanjaju na uređaje poput perilica posuđa, perilica rublja i tuševa koji zagrijavaju vodu na zahtjev i pripremaju jutarnje napitke od hladne vode iz slavine, argument za držanje bojlera preko noći može se činiti slabim. Uostalom, osim kratkog čekanja da se radijatori zagriju, postoji li istinska potreba da kotao radi cijelu noć?

Nedostaci gašenja bojlera preko noći

Dok su argumenti u prilog gašenja bojlera noću razumni, nekoliko bi vas čimbenika trebalo navesti na pauzu prije nego što ga promijenite.

Prije svega, razmislite o kvaliteti izolacije vašeg doma. Ako se vaša kuća može pohvaliti izolacijom potkrovlja, izolacijom šupljih zidova, dvostruko ili trostruko ostakljenim prozorima i učinkovitim brtvljenjem oko vrata i prozora, doista bi trebala zadržati toplinu nekoliko sati. Međutim, ako bilo koji od ovih elemenata nedostaje, vaš bi dom mogao brzo gubiti toplinu, što dovodi do problema poput vlažnih zidova zbog kondenzacije vodene pare, pa čak i zaleđenih cijevi u ekstremnim slučajevima. Takvi problemi ne samo da povećavaju gubitak topline, već dolaze i s potencijalnim strukturalnim i kozmetičkim oštećenjima, dodajući financijska opterećenja.

Drugo, razmislite o trošku ponovnog zagrijavanja vašeg doma na ugodnu temperaturu od 18–20°C ujutro. Ako temperatura u vašem domu padne ispod 10°C preko noći, vaš bojler će se morati dodatno potruditi kako bi ujutro vratio toplinu. Iako ostavljanje bojlera uključenog tijekom cijele noći možda neće biti jeftinije ili učinkovitije u pogledu plina, njegovo potpuno isključivanje možda neće rezultirati tolikom uštedom troškova koliko je predviđeno zbog povećane energije potrebne za povrat izgubljene topline sljedećeg dana.

Alternative za gašenje bojlera

Srećom, postoje alternativne strategije za smanjenje troškova grijanja bez potpunog gašenja kotla. Dvije učinkovite metode su podešavanje termostata i korištenje mjerača vremena:

Termostat: Možete postaviti svoj termostat na minimalnu temperaturu prije spavanja. Ako želite osigurati da se grijanje ne uključi, postavite temperaturu na najnižu moguću temperaturu. U većini slučajeva grijanje se vjerojatno neće aktivirati osim ako kuća ne doživi dramatičan pad temperature. Alternativno, možete postaviti termostat na temperaturu srednjeg raspona, poput 12–14°C. Ova postavka obično neće pokrenuti grijanje većinu noći, ali pruža zaštitu za ekstremno hladne noći. Na taj način možete zaštititi svoj dom od ranije spomenutih potencijalnih problema, a pritom uštedjeti na troškovima grijanja.

Timer: Moderni kotlovi opremljeni su mjeračima vremena, koji vam omogućuju programiranje vremena uključivanja i isključivanja za svaki dan u tjednu. Na primjer, možete podesiti bojler da se gasi u 23 sata. svake večeri i nastavlja se u 7 ujutro radnim danom (i u 8 ujutro vikendom). Tajmer nadjačava termostat, osiguravajući da čak i ako temperatura padne ispod postavljene razine, grijanje će ostati isključeno tijekom određenih vremena, optimizirajući potrošnju energije.

Uronjeni grijači

Još jedan ključni aspekt na koji treba obratiti pažnju je prisutnost uronjenog grijača u vašem sustavu ili cilindra koji samo grije. Uranjajući grijači za zagrijavanje vode koriste električnu energiju umjesto plina. Ako imate tarifu za električnu energiju koja nudi jeftinu noćnu struju, korištenje uronjenog grijača moglo bi se pokazati isplativim. Međutim, ključno je osigurati da vaš cilindar bude dobro izoliran, jer će loše izolirani cilindri gubiti toplinu, uzrokujući češće aktiviranje uronjenih grijača. Imajte na umu da uronjeni grijači griju samo vodu i nisu povezani s centralnim grijanjem. Ako želite tople radijatore ujutro, morat ćete ostaviti svoj bojler uključen, koristeći tajmer za zagrijavanje doma prije nego što se probudite.

U slučaju da vaš kotao radi noću, potrebno je pažljivo razmotriti izolaciju vašeg doma, vaše preferencije grijanja i vaše ciljeve uštede energije. Dok isključivanje bojlera može uštedjeti na trenutnoj potrošnji plina, ne treba podcijeniti potencijalne rizike i povećane jutarnje troškove grijanja. Umjesto toga, podešavanjem termostata, korištenjem mjerača vremena možete postići uravnoteženije pristupe upravljanju troškovima grijanja i osiguravanju udobnog doma.

Similar Posts