Takozvano decentralizirano, rješenje pojednostavljuje obračun potrošnje plina: kako svaki plinski uređaj ima vlastiti plinomjer, distributer troškove utrošenog plina može izravno obračunati sa stanarom. Svaki stanar može grijanje podesiti prema vlastitim potrebama. Osim toga, manji su toplinski gubici zbog manje dužine cjevovoda.

Sustav sanacije višestrukim kondenzacijskim dimovodnim priključkom Bosch Toplinske tehnike danas već ima bogato iskustvo primjene u Europi i Hrvatskoj. Stoga je svakako preporučljivo iskoristiti dokazane prednosti ovog sustava na vrijeme. Ne budite spremni prihvatiti izbor sustava koji će i nakon sanacije Vaš novac bacati kroz dimnjak, i koji neće biti u skladu s europskim normama. A posebice ne dopustite da takvu odluku donesu drugi. Informirajte se o mogućnostima koje Vam Bosch Toplinska tehnika stavlja na raspolaganje, i o opremi koja se nalazi u Vašem sadašnjem ili budućem stambenom prostoru.

Jedino ćete tako uživati u mogućnostima koje današnja vrhunska tehnologija stavlja u službu vaše sigurnosti i komfora. Imajte uvijek na umu da je ulog u sigurnost i najviši stupanj iskorištenja energije trajna vrijednost. Moderna kondenzacijska tehnologija nenadmašna je svojom niskom potrošnjom i visokim komforom korištenja energije. Zahvaljujući nižim troškovima grijanja, kondenzacijski kotlovi se mogu amortizirati već za nekoliko godina. Time se i značajno povisuje vrijednost stana i zgrade.

Nepovratna dimovodna zaklopka

Funkcija nepovratne zaklopke je spriječiti ulazak dimnih plinova iz pretlačnog dimovoda, na koji je spojen veći broj uređaja za grijanje, u uređaj za grijanje koji trenutno nije u radu. Stoga je ovaj sigurnosnofunkcionalni element obavezan dio pretlačnih sustava sanacije s priključkom većeg broja plinskih uređaja na jedan dimovod. S tehničkog stanovišta razlikuju se izvedbe dimovodnih zaklopki, a sa zakonske strane razlikuje se i njihov smještaj. Naime, ukoliko se nalazi u samom uređaju za grijanje, kao što je to slučaj kod uređaja Bosch, dimovodna zaklopka je ispitana i certificirana u sklopu ispitivanja uređaja.

Stoga certifikat, koji je izrađen prema plinskoj direktivi (GAD – Gas Directive), obuhvaća i nepovratnu zaklopku. Kondenzacijski uređaji Bosch sadrže tvornički ugrađenu dimovodnu zaklopku, te su time već tvornički spremni za sanaciju s korištenjem pretlačnog sustava, odnosno sustava s mogućnošću priključka većeg broja uređaja na jedan dimovod. Nadalje, uređaji Bosch ispitani su i certificirani zajedno s originalnim dimovodnim sustavom, tako da se certifikat prema plinskoj direktivi odnosi na uređaj s dimovodnim sustavom kao na cjeloviti sustav, dakle vrijedi za uređaj, zaklopku i dimovod.

Prednosti decentraliziranog kondenzacijskog sustava grijanja

  • na Bosch dimovodni sustav s višestrukim zauzećem dimnjaka može se priključiti više plinskih uređaja, prema proračunu
  • kako se mogu koristiti postojeći dimnjaci, na zgradi ne treba izvoditi građevinske izmjene
  • jednostavno održavanje uz prihvatljive troškove
  • jednostavno kombiniranje sa solarnim sustavom, koji se može izvesti i naknadno
  • optimalan pogon kotla neovisan o zraku u prostoriji, i nakon sanacije prozora i pročelja zgrade
  • omogućava se primjena kondenzacijskih kotlova a time i postizanje ušteda energije do 30%
  • jednostavan obračun potrošenog plina
  • brzo instaliranje kotla, za koje najčešće nisu potrebne građevinske izmjene
  • stanari samostalno upravljaju instalacijom grijanja, prema svojim potrebama
  • jednostavno održavanje i servis plinskog kotla

Bitno je istaknuti prednost tvornički ugrađene zaklopke i tako certificiranog sklopa sustava Bosch i Buderus, jer je parametar otpora već uvršten u proračun prema mjerodavnoj normi EN 13384. Jedino je tako siguran ispravan rezultat proračuna, koji predstavlja osnovu pravilnog rada sustava.