veliki dimnjak na kući

Dimnjak – osnovne informacije

Od osnova izgradnje i postavljanja dimnjaka, do savjeta za održavanje i čišćenje vašeg dimnjaka. Bez obzira jeste li novi vlasnik kuće bez iskustva s dimnjakom ili ste iskusni stručnjak, ovaj post ima za svakoga ponešto. Pa, zaronimo u svijet dimnjaka!
Osnovno o dimnjacima

Što je dimnjak?

Dimnjak je struktura izgrađena za odvod dima, plina i drugih nusproizvoda izgaranja goriva iz vašeg doma ili poslovnog prostora. Obično je napravljen od cigle ili kamena i povezan je s vašim kaminom ili peći. Svrha dimnjaka je omogućiti dimu i drugim nusproizvodima požara da sigurno izađu iz zgrade. Dimnjaci se stoljećima koriste u različitim oblicima. Stari Rimljani koristili su glinene cijevi za usmjeravanje dima od zgrada. U srednjem vijeku postali su popularni zidani i kameni dimnjaci.

Do 18. stoljeća metalni dimnjaci su se obično koristili kao zamjena zidanih i kamenih konstrukcija, čineći ih izdržljivijima i učinkovitijima.

Oblik dimnjaka također je različit. Uobičajeni oblici uključuju ravne, visoke “hrpe”, zakrivljene ili kratke “hrpe”, u obliku posude i u obliku slova L. Moderni dimnjaci obično se grade s dimnjačkim kanalom, koji pomaže u zaštiti unutarnjih zidova konstrukcije od topline i korozije.

Dimnjaci također pružaju estetsku privlačnost eksterijeru i interijeru zgrade. Dostupni su mnogi različiti stilovi i veličine kako bi odgovarali dizajnu svake zgrade, od tradicionalne hrpe cigle do ukrašenih bakrenih napa. Bez obzira imate li rustikalnu kolibu u šumi ili moderan stan u visokoj zgradi, zasigurno će postojati stil dimnjaka koji odgovara vašim potrebama.

Povijest dimnjaka

Porijeklo dimnjaka seže još u starorimsko doba. Tijekom tog vremena, vatre su se koristile za grijanje i kuhanje. Kuće još nisu imale prozore, tako da dim od požara nije imao načina da pobjegne. Kako bi riješili ovaj problem, ljudi su izgradili velike dimovodne kanale koji su vodili od kamina u kući do krova. To je omogućilo izlazak dima i omogućilo ventilaciju kuće.

Ova primitivna verzija dimnjaka bila je preteča modernih dimnjaka. Upotreba dimnjaka zatim se proširila po cijeloj Europi. Danas su dimnjaci neizostavan dio svake građevinske konstrukcije. Omogućuju siguran izlaz za dim i isparenja i mogu čak pomoći u reguliranju unutarnje temperature u domu. Dimnjaci također dodaju element stila i ljepote vanjskom izgledu doma.

Princip rada dimnjaka

Dimnjak – SCHIEDEL i LEIER

Dimnjaci su odgovorni za sigurno odvođenje dima i drugih nusproizvoda iz vašeg doma. To rade kroz proces konvekcije. Vrući zrak se diže, pa se dim i plinovi koje proizvodi vaš kamin uvlače kroz kanal dimnjaka, stvarajući propuh i omogućujući im izlazak van. Dimnjak je vertikalni prolaz, obično obložen metalom ili glinom, koji ide kroz krov.

Otvor na vrhu dimnjaka prekriven je kapom ili poklopcem kako bi se zaštitio od kiše, životinja i otpadaka. Unutar dimnjaka, niz pregrada usmjerava dim prema gore i van dimnjaka, dopuštajući zraku da bude istisnut bez povratnog strujanja. Kada zapalite vatru u kaminu, stvara se vrući zrak koji se prirodno povlači kroz dimnjak.

To uzrokuje razliku u tlaku, što stvara uzlaznu struju koja nosi dim prema gore i van iz dimnjaka. Pregrade pomažu u održavanju ove razlike tlaka, osiguravajući pravilno odvođenje dima dalje od vašeg doma. Kako biste osigurali pravilnu ventilaciju, pobrinite se da imate dimnjak odgovarajuće veličine. Premali dimnjak može uzrokovati probleme s povratnom strujom i smanjiti učinkovitost. Ako primijetite previše dima u svom domu kada zapalite vatru, razmislite o tome da vaš dimnjak pregleda stručnjak kako bi se uvjerili da radi ispravno.

Prednosti dimnjaka

Posjedovanje dimnjaka u vašem domu može ponuditi brojne prednosti, kako praktične tako i estetske. Od pružanja topline tijekom zimskih mjeseci do dodavanja karaktera i šarma sobi, postoje brojni razlozi zašto je dimnjak odličan dodatak svakom domu. Najočitija prednost dimnjaka je to što osigurava mjesto za izgaranje goriva kako biste zagrijali svoj dom. Ne samo da to znači da se nećete morati oslanjati samo na sustave centralnog grijanja, već to može biti i isplativ način održavanja topline vašeg doma. To je osobito istinito ako se odlučite koristiti obnovljiva goriva kao što su cjepanice, koje su učinkovitije i jeftinije od drugih izvora grijanja.

Dimnjak također može biti odličan dodatak estetici prostorije. Bez obzira odlučite li ugraditi kamin s otvorenim ložištem ili se odlučite za umetak koji će stati u vaš postojeći kamin, dimnjak može svakom prostoru dodati dojam udobnosti. Ne samo da ovo može učiniti vaš dom primamljivim i udobnim, već može povećati njegovu vrijednost ako ga ikad odlučite prodati. Osim praktičnih i estetskih razloga, dimnjak također može biti izvrstan način za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru. Kada pravilno radi, dimnjak pomaže u izbacivanju dima i drugih zagađivača iz vašeg doma, što može pomoći u održavanju zraka čistim i slobodnim od alergena.

Sve u svemu, dimnjak u vašem domu može biti izvrstan dodatak iz raznih razloga. Ne samo da pruža izvor topline i šarma, već također može pomoći u poboljšanju kvalitete zraka i potencijalno povećati vrijednost vašeg doma.

Održavanje dimnjaka

Održavanje vašeg dimnjaka važan je dio održavanja sigurnosti i učinkovitosti vašeg doma. Evo nekoliko savjeta za brigu o vašem dimnjaku:

  1. Neka stručna osoba jednom godišnje pregleda i očisti vaš dimnjak. Kvalificirani dimnjačar moći će prepoznati i riješiti sve potencijalne probleme prije nego što postanu ozbiljni.
  2. Očistite područje oko dimnjaka od otpadaka. To uključuje rezanje obližnjeg drveća ili grmlja koje bi moglo ometati protok zraka ili stvoriti opasno nakupljanje lišća, grančica i drugog materijala.
  3. Provjerite je li dimovodna cijev u dobrom stanju. Dimovodna cijev osigurava siguran prolaz za dim i plin koji izlaze iz vašeg doma. Ako je napuknut, slomljen ili na drugi način oštećen, treba ga odmah zamijeniti.
  4. Provjerite je li poklopac dimnjaka dobro pričvršćen. Poklopac sprječava kišu i životinje da uđu u vaš dimnjak, stoga je važno paziti da nije labav ili nedostaje.
  5. Instalirajte detektor ugljičnog monoksida u blizini vašeg kamina koji će vas upozoriti ako postoji problem s dimnjakom.
    Brinući se o svom dimnjaku i pravovremeno rješavajući sve potencijalne probleme, možete pomoći da vaš dom bude siguran i učinkovit godinama koje dolaze.

Naslovna fotografija: Wirestock

Similar Posts