životinje u dimnjaku

Životinje u dimnjacima

Dimnjaci su bitan dio svakog doma, osiguravajući siguran i učinkovit način za odzračivanje dima i drugih plinova iz kamina ili peći. Međutim, za neke životinje dimnjaci također nude prikladno i toplo mjesto za gniježđenje, sklonište ili čak hibernaciju. Ptice, vjeverice, šišmiši i druge životinje mogu ući u dimnjake i uzrokovati niz problema, od začepljenja dimnjaka do izazivanja požara. U ovom ćemo članku istražiti razloge zašto je važno zaštititi dimnjake od životinja, identificirati uobičajene uljeze i raspravljati o najboljim metodama prevencije i uklanjanja.

Zašto je zaštita dimnjaka važna

Životinje u dimnjacima mogu predstavljati smetnju, opasnost za zdravlje i opasnost od požara. Evo nekih od najčešćih problema koje uzrokuju životinje u dimnjacima:

 • Začepljenje: Ptice, posebno golubovi, vrapci i čvorci, mogu graditi gnijezda unutar dimnjaka, blokirajući dimnjak i sprječavajući dim i plinove da izlaze van. To može uzrokovati povratak dima i ugljičnog monoksida u kuću, stvarajući opasnost od požara i opasnost za zdravlje stanara.
 • Mirisi: Mrtve životinje u dimnjaku mogu stvoriti neugodan miris koji može prožeti cijelu kuću.
 • Buka: Ptice i vjeverice mogu stvarati veliku buku u dimnjaku, posebno tijekom sezone razmnožavanja. To može smetati, osobito noću.
 • Oštećenja: Životinje mogu grebati i žvakati stijenke dimnjaka, uzrokujući štetu čije popravljanje može biti skupo.
 • Širenje bolesti: Neke životinje poput šišmiša i ptica mogu prenositi bolesti koje se mogu prenijeti na ljude i kućne ljubimce.

Uobičajeni uljezi

Različite životinje mogu ući u dimnjake, ali neke su češće od drugih. Evo nekih od najčešćih životinja koje ulaze u dimnjake:

 • Ptice: Golubovi, vrapci i čvorci su najčešće ptice koje ulaze u dimnjake. Oni grade gnijezda unutar dimnjaka, što može blokirati protok dima i plinova. Također ostavljaju izmet koji može zaprljati dimnjak i stvoriti neugodan miris.
 • Vjeverice: Vjeverice mogu prožvakati poklopac dimnjaka i ući u dimnjak. Također mogu prožvakati stijenke dimnjaka, uzrokujući štetu i izazivajući požar.
 • Šišmiši: Šišmiši su zaštićene vrste u mnogim područjima, pa ih je protuzakonito ozlijediti ili ubiti. Međutim, mogu ući u dimnjak i stvoriti opasnost za zdravlje širenjem guana od šišmiša, vrste izmeta koji može uzrokovati plućnu bolest zvanu histoplazmoza.
 • Druge životinje: mačke, psi i druge životinje također mogu ući u dimnjak i uzrokovati probleme. Međutim, te su životinje rjeđe od gore spomenutih.

Prevencija je ključna

Najbolji način rješavanja životinja u dimnjaku je spriječiti ih da uđu. Evo nekoliko najučinkovitijih metoda prevencije:

 • Kape za dimnjak: kapa za dimnjak je metalni ili plastični poklopac koji se postavlja na vrh dimnjaka. Ima mrežastu rešetku koja sprječava ulazak ptica i drugih životinja u dimnjak. Također sprečava kišu, snijeg i krhotine da uđu u dimnjak.
 • Mreže za dimnjak: Mreža za dimnjak je metalna ili mrežasta barijera koja prekriva cijeli otvor dimnjaka. Sprječava ptice i druge životinje da uđu u dimnjak, ali također omogućuje izlazak dima i plinova.
 • Baloni za dimnjak: Balon za dimnjak je uređaj na napuhavanje koji se uklapa u dimnjak. Kada je napuhan, blokira protok zraka, čineći dimnjak manje privlačnim za životinje. Međutim, također sprječava izlazak dima i plinova, pa se smije koristiti samo kada se dimnjak ne koristi.
 • Ostale fizičke barijere: Za pokrivanje otvora dimnjaka može se koristiti žičana mreža ili lim, ali ti materijali mogu s vremenom hrđati i korodirati, pa ih je potrebno redovito pregledavati i mijenjati.
 • Promjena staništa: Podrezivanje drveća, uklanjanje obližnjih mjesta za gniježđenje i druge izmjene staništa mogu obeshrabriti životinje da uđu u dimnjak.

Uklanjanje životinja iz dimnjaka

Ako su životinje već ušle u dimnjak, najbolje je pozvati stručnjaka. Profesionalni dimnjačar ili stručnjak za kontrolu divljih životinja imat će alate i iskustvo za sigurno i humano uklanjanje životinja. Također će moći identificirati i popraviti bilo kakvu štetu koju su uzrokovale životinje.

Međutim, ako odlučite sami ukloniti životinje, možete isprobati nekoliko metoda koje možete napraviti sami:

 • Korištenje dugačke četke: Četka s dugom drškom se može koristiti za uklanjanje ptičjih gnijezda i drugog otpada iz dimnjaka.
 • Jednosmjerna vrata: Jednosmjerna vrata su uređaj koji omogućuje životinjama da izađu iz dimnjaka, ali ih sprječava da ponovno uđu.
 • Humane metode: Možete pokušati obeshrabriti životinje da uđu u dimnjak stvaranjem buke, korištenjem sprejeva za odbijanje ili osiguravanjem alternativnog mjesta za gniježđenje.

  Zaštita dimnjaka je važna

  Zaštita vašeg dimnjaka od životinja ključna je za održavanje sigurnog i zdravog doma. Razumijevanjem problema, identificiranjem uobičajenih uljeza i korištenjem učinkovitih metoda prevencije i uklanjanja, svoj dimnjak možete zaštititi od životinja.

  Ne zaboravite zakazati redovite preglede i održavanje kako biste osigurali da je vaš dimnjak u dobrom stanju i riješili sve probleme koji se mogu pojaviti. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili nedoumica, nemojte se ustručavati konzultirati profesionalnog dimnjačara ili stručnjaka za kontrolu divljih životinja.

  Similar Posts