+385 (0) 12859 294 info@plin-grijanje-kuzman.hr

Sve što Vas zanima

Pitanja i odgovori

10 najčešćih pitanja i odgovora o potrebi sanacije dimnjaka

Zašto je baš sada potrebna sanacija dimnjaka, a 30 godina je sve bilo dobro?

Kao i sve stvari na svijetu tako i dimnjak stari, erodira, puca, postaje porozan, istrošen, počinje se urušavati. Razlog je agresivan sastav dimnih plinova i vlaga.

Vlage ima 70% u sastavu dimnih plinova. Dim se mjeri i izražava u gramima u sekundi, pa kada bi to pretvorili u kile na sat, bilo bi da u jednoj kili dimnih plinova ima 7 dcl vode. Sve te činjenice pa puta vrijeme učinile su da takav dimnjak postaje neupotrebljiv.

Kakve veze ima ako mijenjam bojler, pa baš sada moram i dimnjak?

Dimnjak kakav imate projektiran je za plinska trošila koji su tada imali temperaturu dimnih plinova od 150°- 170° C pa i više. Tada je dimnjak od opeke (cigle) ili šljaka betona imao šanse zagrijati se i na taj način povući dim van iz trošila i odvući ga na vrh objekta.

Zamjenski novi uređaji zbog boljeg iskorištenja i manje potrošnje energije imaju temperaturu dimnih plinova od 90° – 120° što je premalo da zagrije dimnjak, tako da dimnjak uvijek „ne povuče“, a novi senzori u aparatu to registriraju i ne daju aparatu raditi što dovodi do čestog gašenja (korisnik nezadovoljan). Istovremeno, dosta korisnika mijenja svoje prozore i vrata te oni onemogućavaju ulaz zraka u prostor (stan) pa ne može kroz dimnjak nešto izaći ako prije toga nije ušao zrak u prostor.

Trebam mijenjati bojler, a susjed u istom dimovodnom kanalu ne želi. Ja sam taoc?

To je problem i ne poznavanje propisa. Dimnjak u zgradi je zajednički dio zgrade pa ga kao takvog treba i gledati. Kada dimnjak ne valja svi stanari ga zajedno trebaju popravljati. Nažalost kod takvog rješenja moraju se mijenjati i svi bojleri.

Zašto svi u jednoj dimovodnoj vertikali moramo imati iste plinske bojlere. Monopol?

Ne, nije monopol ili nečiji „hir“, nego jedina mogućnost da ne dođe do greške zbog nepovratne zaklopke koja je kod različitih proizvođača različite konstrukcije i radi na različitim tlakovima. Nepovratna zaklopka služi u slučajevima kada ima više plinskih bojlera u istom dimovodnom kanalu da dim jednog bojlera ne ulazi u prostor drugog, nego isključivo na vrh objekta.

Zašto su različite cijene sanacija dimnjaka?

Cijene se razlikuju ponajviše zbog vrste materijala. Postoji „čudna“ roba na tržištu koja je jeftina. Materijali renomiranih proizvođača su certificirani (ispitani), a najčešći su njemački koji su skuplji.

Postoje „tvrtke“ koje rade „na crno“ bez računa, pa kada se te dvije komponente spoje „rad na crno i materijal bez certifikata“ tada su i cijene bitno niže, ali je upitna sigurnost i kvaliteta življenja u prostorima gdje su se koristili materijali bez certifikata, rok trajanja takvih materijala, kao i garancija izvođača.

Kakve vrste materijala postoje za sanaciju dimnjaka?

Najčešće se koristi dvije vrste materijala za sanaciju:

  • Inox (rostfrei) – za peći na drva, pelete, a može i za plinske bojlere starije generacije sa višom temperaturom dimnih plinova.
  • PPS polipropilen – vrsta plastike koja ima najveću primjenu kod novih kotlova niskih temperatura dimnih plinova i puno vlage (kondenzacijska tehnologija).
Zašto moramo dovesti zrak izvana?

Zbog sve bolje energetske učinkovitosti stanova, učestalo mijenjanje prozora, vrata i fasade (ovojnice), stan gubi zrak, a znamo da vatra gori samo ako ima goriva i zraka. Pošto smo onemogućili dovod zraka kroz poroznost prozora, vrata i zidova moramo dovesti zrak do bojlera neovisno od prostora.

Zašto baš moramo postaviti kondenzacijski bojler?

Kondenzacijski bojleri su najpogodniji za sanacije dimnjaka jer su profili dimnih cijevi najmanji.

Kada nema dovoljno dimovodnih kanala da li može dimnjak ići po fasadi?

Postoji mogućnost odvoda dimnih plinova i vertikalnom cijevi do vrha objekta ali to zahtijeva veću intervenciju jer cijevi moraju biti duple ili duplo stijene i izolirane. Potrebna je skela i ponekad suglasnost Ministarstva graditeljstva.

Kako se montira i učvršćuje dimnjak?

Montaža dimovodnih sanacijskih cijevi je uvlačenjem od vrha objekta prema najnižem priključku gdje je potrebno pored svakog priključka učvrstiti „T komad“ a ispred i iza „T komada“ dopustit mogućnost diletacije cijevi zbog velikog rastezanja. To zna biti zahtjevno, a u samom stanu iziskuje štemanje i proširivanje sadašnjeg priključka.

Postoje razna tehnička rješenja gdje je dimnjak učvršćen s inox sajlama te ne zahtjeva otvaranje priključka više od 130 mm. Treba još spomenuti odvod kondenzata gdje sa svakog bojlera kondenzat mora biti spojen u kanalizaciju, a odvod iz samog dimnjaka, ovisi o proizvođaču dimnjaka, ne mora nužno biti spojen u kanalizaciju.

Kontaktirajte nas

Zatražite ponudu ili postavite pitanje o našim uslugama. Veselimo se Vašem upitu!

Adresa

Mrzlopoljska 2, 10040 Zagreb, Hrvatska

Kontakt

tel: +385 (0)1 2859 294

e-mail: info@plin-grijanje-kuzman.hr

Suglasnost za korištenje podataka:

12 + 7 =

Sva prava pridržana PLINOSERVIS KUZMAN 2022.  | Design by Prvi Web  | Uvjeti korištenja | Pravila privatnosti